Zostań baristą w swoim domu! - Portal kawowy

szkolenia dla baristów poznań

Warto o tym pamiętać dla własnego

Na całym świecie kawa jest bardzo dobrze znanym napojem. Chętnie podajemy ją naszym gościom. Część osób woli pić kawę z dużych kubków, a inni z filiżanek. Wyjątkowo dobrze smakuje kawa podana w uprzednio podgrzanej filiż

Dodane: 23-01-2020 05:21
Zostań baristą w swoim domu! - Portal kawowy szkolenia dla baristów poznań
ance.

Niektóre osoby przywiązują dużą wagę do porannego rytuału związanego z piciem kawy. To ich sposób na udany dzień, który powoli się zaczyna. osoby, którym na co dzień towarzyszy pośpiech, również nie rezygnują z kawy. Warto pamiętać, aby nie pić jej w nadmiernych ilościach. Mogłaby wypłukać magnez i inne ważne pierwiastki z naszego organizmu. Warto o tym pamiętać dla własnego dobra i każdy dzień zaczynać od szklanki wody, a nie od kawy. Kawa włoska jest bardzo pyszna i wie o tym każdy, kto jej spróbował. Obecnie coraz częściej kawa jest podawana z ekspresu ciśnieniowego. Kiedy wybieramy się do kawiarni, najprawdopodobniej właśnie zostanie ona przygotowana w ekspresie. Ekspresy do kawy mogą wydawać nam się drogie, ale warto szukać tych ciśnieniowych, które charakteryzują się wysoką efektywnością. Trzeba je regularnie czyścić, ale są raczej niezawodne, zwłaszcza jeśli postawimy na dobrą markę.


Owszem kawa bywa dla bardzo wielu

Nie od dziś wiadomo, że jedną z najbardziej rozpowszechnionych używek na świecie, jest kawa. Oczywiście, jest to używka zupełnie legalna, wbrew temu, co mogłoby się wydawać w kontekście słowa "używka". Miliony ludzi nie są w stanie wyobrazić sobie swojego dnia bez kawy w porze śniadania czy też lunchu. Wypicie filiżanki kawy pozwala im się zrelaksować, lub skoncentrować nad pracą, nad którą już usypiali. Można więc śmiało zaryzykować stwierdzenie, że są uzależnieni od kawy. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych kaw jest kawa włoska, która cieszy się doskonałą opinią na całym świecie. Nie bez powodu Włochy są krajem, w którym spożycie kawy na mieszkańca jest rekordowe. Włosi wprost nie są w stanie funkcjonować bez kawy w ciągu dnia. Wiele osób aktualnie zastanawia się nad inwestycją w ekspresy do kawy, ponieważ chcą czuć ten niepowtarzalny smak we własnym domu i podarować sobie tym samym odrobinę luksusu. Owszem, kawa bywa dla bardzo wielu osób jej synonimem. Życie w biegu i stres powodują, że tak, jak dla jednych papierosy, tak dla innych, synonimem chwili relaksu jest chwila przy kawie.


Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Jest ono dodatkowo bazą do wielu

Nieodłącznym elementem poranka każdego z nas jest kawa. Nie wyobrażamy sobie bez niej początku dnia. Pobudza, pozwala nam szybciej zacząć dzień, a przede wszystkim dobrze smakuje.

Pić ją możemy na wiele sposobów, tak samo jak przyrządzać. Jednym ze sposobów są ekspresy do kawy. Jest ich mnóstwo, od tych na gotowe kapsułki, po te zaawansowane na ziarna. A czy wiecie, że kawa włoska, to espresso? Oryginalny kraj tej kawy to właśnie Włochy. Jest ono dodatkowo bazą do wielu innych rodzajów tego wspaniałego napoju. Ciekawostką jest to, że wspomniane espresso w kraju Michała Anioła potrafi być bardzo tanie w kawiarniach, często za mniej niż jeden euro! Będzie mocne, gorzkie i pyszne, czyli takie jakie powinno być.

Klasyczne ekspresy na ziarna posłużą nam właśnie do espresso. Z ziaren stworzą pyszną esencję kawy. Ich ceny potrafią się bardzo mocno wahać. Możemy znaleźć taki za 500 zł, ale nawet i taki za kilkanaście tysięcy złotych. Te z górnej półki cenowej to będą jednak produkty dla firmy. Bardzo wytrzymałe, takie, które poradzą sobie z bardzo częstym i mocnym używaniem. To, że niektóre są tańsze, wcale nie oznacza, że nie powinniśmy się nimi zainteresować. Kawa z ekspresu lepiej smakuje, a jej przygotowanie pochłania mniej czasu.


I każdy kto nabył kawę musiał

Kawa sprowadzana do Polski ponad sto lat temu nie wyglądała tak, jak wygląda obecnie. Do kraju sprowadzali ją pierwotnie kupcy handlujący przysłowiowym mydłem i powidłem, czyli wszystkim. I sprzedawali kawę w postaci surowej. A to oznacza, że nie była ona palona. I każdy kto nabył kawę musiał osobiście ją palić. Było tak aż do końca dziewiętnastego wieku. Każdy majętniejszy dom posiadał w swojej kuchni specjalną maszynkę do kawy. Wielu ludzi nie potrafiło jednak poprawnie palić kawy i dlatego chętnie wybierało się na nią do kawiarni. Dziś również chodzimy do kawiarni na kawę i często zamawiamy kawę w restauracji, lecz nie dlatego, że nie mamy jej palonej. A dlatego, że przy kawiarnie stały się miejscem spotkań towarzyskich. Jest tam serwowana kawa włoska i wiele innych. Są w kawiarni ekspresy do kawy i możemy się napić kawy z ekspresu. A przy tym spotkać się z przyjaciółmi lub załatwić jakiś interes. Gdzie uprawiana jest kawa? Dziś kawę uprawia się w ponad siedemdziesięciu regionach świata. Wszędzie tam, gdzie istnieje strefa tropikalna. A więc w Azji, Afryce, Oceanii i obu Amerykach. Na uprawie kawy nie można zarobić łatwo i szybko. Gdyż kawowiec daje pierwsze owoce dopiero w trzecim lub czwartym roku.